Bilim ve Teknoloji

Bilim ve Teknoloji Haberleri

Başkan Arslan: “Fırat Teknokent Şehir İçin Değer Üretiyor”

Fırat Teknokent'in işletmelere Ar-Ge ve inovasyon alanında çok önemli fırsatlar sunduğunu belirten Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Şehrin güçlü yönü olarak öne çıktığını ve değer ürettiğini ifade etti.

Elazığlı Gençlerden Önemli Başarı: Yerli ve Milli İmkanlarla 'Elektronik Devre Kartı' Geliştirildi

İpek Yolu mühendislerinin tasarlayıp ürettiği ve birçok alanda kullanılması planlanan İpek Yolu elektronik geliştirme kartının AR-GE çalışmaları tamamlandı. Otonom araçlar, akıllı evler, akıllı şehirler, akıllı tarım uygulamaları, nesnelerin interneti ve programlama gibi birçok yazılım teknolojilerinin geliştirilebileceği bu kart, yerli imkanlarla ve İpek Yolu markasıyla Elazığ’da üretildi.

Vatandaşlara, Güvenli Bilinçli İnternet Kullanımı Anlatıldı

Elazığ’da İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından SİBERERAY farkındalık etkinliği düzenlenerek vatandaşlar siber suçlara karşı bilinçlendirildi.

Elazığ’da Robotik ve Kodlama Proje Şenliği Başladı

Elazığ’da Dene-Yap atölyesinde 160 gencin yaptığı çalışmalar, Robotik ve Kodlama Proje Şenliğinde görücüye çıktı.

Öğretim üyesi ve öğrenciler çamaşır makinelerindeki çocuk ölümlerinin sonunu getirecek proje geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Çetin Özay ve öğrencileri, geliştirdikleri proje ile çamaşır makinelerindeki çocuk ya da evcil hayvanların ölmesi veya yaralanmalarının önüne geçilecek önemli bir başarıya imza attı.

Elazığ’da 3 Gün Sürecek ’Bilim Şenliği’ Startı Verildi

Elazığ ilk kez düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ’Bilim Şenliği’ etkinliğinin startı verildi.

Elazığ Gençlik Merkezi TEKNOFEST’te Finalde

Elazığ Gençlik Merkezi 5 projesi ile TEKNOFEST’te finale kaldı.

Türkiye’de Bir İlk: Öksürük Sesinden Kişinin Korona Olup Olmadığı Anlaşılacak

Fırat Üniversitesi (FÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfü Genç öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa yapay zeka tabanlı ‘ses ve öksürük’ ile korona virüs başta olmak üzere bir çok hastalığın teşhisi ile ilgili yazılım geliştirildi. 3 bin veri ile ses ve öksürük kayıtlarına göre kişinin korona virüs olup olmadığını saptadıklarını belirten Doç. Dr. Genç, başarı oranının ise yüzde 60 ila 80 arasında olduğunu kaydetti.

Teknofest’te Elazığ Takımı Gökruh -Troket’ten Önemli Atış

Tasarladıkları roket ile Teknofest’e katılan Elazığ ekibi Gökruh-Troket takımı yarışmanın ilk gününde başarılı bir atış gerçekleştirdi.

Elazığ İl Özel İdaresi’nden Drone ve Roket Takımına Tam Destek

Elazığ İl Özel İdaresi, İpek Yolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinde faaliyet gösteren Drone ve Roket Takımına destek verdi.

BİLSEM’li Öğrenciler, TEKNOFEST’te Elazığ’ı Temsil Edecek

Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki ( EL- BİLSEM) öğretmen ve öğrenciler, hazırladıkları projeler ile TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde yarışacak.

Tuşları Kayısıdan Olan Piyano Yaptı

Elazığ'da çocukluğundan beri teknolojiye merakı olan 19 yaşındaki Selim Ucun isimli vatandaş, geliştirdiği yazılım ile kayısının iletkenliğinden faydalanarak tuşları kaysıdan olan elektronik piyano yaptı. Ucun, kendisine imkan sağlanması halinde elindeki projeleri de hayata geçireceğini söyledi.

Tepki çeken güncelleme için geri adım

Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre WhatsApp'ın güncellemesi onaylayanlar dahil yürürlüğe girmeyecek.

Bakan Varank: "Yeni nesil kodlama yolculuğu başladı"

Bakan Varank: "Yeni nesil kodlama yolculuğu başladı"

FÜ Rektörü Göktaş, elektrikli aracı inceledi

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) üretimi yapılan ve bu yılki yarışmalara katılacak olan elektrikli aracı Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş inceleyerek bilgi aldı.

Türkiye'de sperm numunelerini 3 farklı kategoride analiz eden sistem geliştirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Avcı öncülüğünde, Türkiye'de ilk defa Görüntü Tabanlı Spermiogram Test Sistemi (GTASTS) geliştirilerek uygulamaya konuldu. 3 farklı kategoride insan ve hayvan spermlerinin yapay zeka tabanlı olarak analiz edilebildiği aktarıldı.

Elazığ’daki Eski Bir Garajı Hayallerinin Peşinden Koşmak İsteyen Gençler için İnovasyon Merkezine Dönüştürdü.

- Garajdan roket çıktı - Tasarım ve inovasyon merkezi açılan Elazığ'da gençlerin hedefinde uzay var

Elazığ'da roket üretildi, test uçuşları başlatıldı

Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) yüksek lisans öğrencisi tez çalışması için danışmaları 2 öğretim üyesiyle birlikte paraşütle inişini sağlayan roket üretti. Motoru ve yakıtı başta olmak üzere tüm teknik malzemeleri de kendileri üreten ekip, roketin 500 metrelik test uçuşlarını yapmaya başladı.

Türkiye'nin ilk adli bilişimcileri, yerli 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı geliştirdi

Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesi bünyesinde bulunan Adli Bilişim Mühendisliği Bölümünün başkanı ile öğrencileri, dijital delillerin son yıllarda artması üzerine yaptıkları çalışma kapsamında 'Adli Kopya Alma Donanımı'nı (AKAD) geliştirdi. Türkiye'de ilk defa geliştirilen donanım ile ilgili şimdi de yapay zeka yazılımı üzerinde çalışan ekip, bunu da tamamladıktan sonra sistemi kullanıma hazır hale getirmiş olacak.

Toplam 61 haber.