Sağlık

Sağlık Haberleri

Uzm. Dr. Cihangiroğlu: 'Salmonelloz, tifo veya benzeri klinik tablolara da neden olabilmektedir'

Salmonelloz mikrobunun hastalık yapıcı özeliğinin yaz aylarında daha fazla artış gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Mustafa Cihangiroğlu, Salmonelloz ülkemizde çok sık gastroenterite (sindirim sisteminin enfeksiyon veya iltihaplanması) neden olan bir mikroorganizmadır. Gıdalar ve hayvansal ürünler ile insana bulaştıktan sonra bağırsakta çoğalıp bulantı, kusma ve ishale sebep olabilmekte ve birkaç gün içinde kendini sınırlayıp iyileşebilmekte. Ama direnci düşük kişilerde veya mikropların çok yoğun alındığı zamanlarda tifo veya benzeri klinik tablolara da neden olabilmektedir dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçınkaya: 'Türkiye Avrupa genelinde diyabet konusunda ilk sıralarda'

Diyabetin hastalığının tüm sistemleri etkilediğini belirten Elazığ Mediline Hastanesinde görevli iç hastalıkları uzmanı Dr. Asena Serap Yalçınkaya, Türkiye Avrupa genelinde diyabet konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. Her 5 kişiden sadece bir tanesi diyabet hakkında bilgi sahibidir. Geri kalan kısım ise ya bilgi sahibi değildir ya da hastalığının farkında değildir' dedi.

Uzm. Doç. Dr. Balıbey, 'Sosyal iletişim, yapılan araştırmalarda uzun ömürlü olmada en önemli faktör olarak bulunmuştur'

Covid'in azaldığı bu günlerde ziyaretlerin ihmal edilmemesi gerektiğini aktaran Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hakan Balıbey, Özellikle sosyal iletişim, yapılan araştırmalarda uzun ömürlü olmada en önemli faktör olarak bulunmuştur' dedi.

Diyetisyen Uç'tan Ramazan sonrası sağlıklı beslenme önerileri

Bayramda misafirlere baklava yerine sütlü irmik tatlısı, sütlaç veya meyveli tatlılar ikram edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Gülben Uç, 'Güzel bir meyve tabağı hazırlayarak misafirlerinize antioksidan, mineral ve vitamin açısından zengin besinler ikram etmiş olursunuz. Böylelikle hem siz hem onlar rahat eder. Çünkü sıcak havalarda ağır besinler tüketmek rehavet çökmesine ve halsizliğe sebep olabilir'' dedi.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde anjiyografi yöntemi ile tıkalı damar açıldı

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde el bileği üzerinden ve avuç içinden anjiyografi yöntemi ile tıkalı damarlar açıldı.

Diş hekimi Ayşenur Çam: 'Ramazan ayında da dişler günde iki kez fırçalanmalı'

Ramazan ayında da diş fırçalamanın önemli olduğunu aktaran Elazığ Mediline Hastanesinde görevli diş hekimi Ayşenur Çam, Hastalarımıza Ramazanda da günde iki kez dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyoruz' dedi.

Op. Dr. Erol: 'Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatı geçiren hastaların ilk bir yıl kesinlikle oruç tutmalarını önermiyoruz'

Obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları geçiren hastalarının Ramazan ayında iftarla sahur arası kısa sürede yeterli miktarda beslenemeyecekleri için oruç tutmalarını önermeyen obezite ve metabolik cerrahi uzmanı Op. Dr. Fatih Erol, 'İlk bir yıllık süreçte yeterli beslenme programına geçmiş hastalarımızın bile iftarla sahur arası kısıtlı sürede beslenmeleri yeterli değil. Haliyle obezite ameliyatı geçiren hastalar sıkıntı yaşamamaları için ilk bir yıl kesinlikle oruç tutmalarını önermiyoruz' dedi.

Uzmanlar uyardı, sahte güneş gözlükleri katarakt yapabilir

Elazığ'da havaların ısınmasıyla birlikte güneş ışınlarından korunmak için gözlüklere yönelen vatandaşlara uyarılarda bulunan uzamanlar, çarşı-pazarda satılan kalitesiz ve markasız gözlüklerin tercih edilmesinin ileride büyük sağlık sorunlarına neden olabileceğini ve hatta katarakt bile yapabileceğini belirtti.

Anne olmak için Almanya'dan Elazığ'a ameliyata geldi

Almanya'da yaşayan 29 yaşındaki Nasa Krstıc, aşırı kiloları nedeniyle 5 yıldır sağlık sorunları yaşıyordu. Aşırı kilolarından kurtulmak ve bebek sahibi olmak için Elazığ'a gelen Krstıc, mide küçültme ameliyatı oldu.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Asude Aksoy, 'Hastalarımıza tıbbın gerektirdiği en güncel tedavileri multidisipliner tedavi yaklaşımıyla sunuyoruz'

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinin bölge illere hizmet verdiğini belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Asude Aksoy 'Hastalarımıza tıbbın gerektirdiği en güncel tedavileri multidisipliner tedavi yaklaşımıyla sunuyoruz' dedi.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Doğan: 'Ramazan ayında mide şikayetleri artmaktadır'

Ramazan ayında oruç tutan hastaların mide şikayetlerinin artmasının nedeninin midenin uzun süre aç kalması ve mide içindeki asidin artarak zayıflamış olan mide tabakasına hasar vermesi olduğunu belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Zeynal Doğan, Artan diğer bir şikayet ise halk arasında fazla olan reflü şikayetidir. Özellikle kronik gastrit, mide ülseri ve daha önce mide kanaması geçirmiş olan hastalar Ramazan ayında biraz daha fazla sorun yaşamaktadırlar' dedi.

Doç. Dr. Doğdu: 'Kalp hastaları ilaçlarını aksatmadan bol sıvı tüketerek oruç tutabilirler'

Kalp hastalarının oruç tutarken orucun hangi döneme geldiğine dikkat etmesi gerektiğini belirten Medical Park Elazığ Hastanesinde görevli kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Orhan Doğdu, Yaz dönemine geldiyse, sıvı ve tuz dengesi bozulacaksa özellikle kalp yetmezliği hastalarının oruç tutmasını önermiyoruz. Ama kış, sonbahar ve ilkbahar ayına denk geliyorsa, çok uzun sürmeyecek oruç dönemi oluyorsa hastaların ilaçlarını aksatmadan bol sıvı tüketerek, ilaçlarını nasıl kullanacağını hekime danışarak oruç tutmalarında sakınca yoktur' dedi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Balıbey: 'Bipolar bozukluğu olan kişilerde uykusuzluk farklı hastalıkları tetiklenebiliyor'

Ramazan ayında sahur nedeniyle uyku düzeninin bozulmasının bazı hastalıkları tetikleyebileceğini belirten Elazığ Mediline Hastanesinde görevli psikiyatrist Doç. Dr. Hakan Balıbey, 'Bu hastalarımıza özellikle dikkatli olmalarını, doktorlarına danışmalarını tavsiye ederiz. Bipolar duygu durum bozukluğu olan hastalarda uykusuzluk farklı hastalıkları tetikleyebiliyor. Aşırı hareketlenebiliyor, konuşmaları artabiliyor ve huzursuz olabiliyorlar' dedi.

Uzm. Dr. Harman: 'Kalp hastaları oruç tutmadan önce hekimlerine danışmalı'

Elazığ Mendiline Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Murat Harman, kalp hastalıklarının çarpıntı gibi basit bir şikayetten ileri evre kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkları içeren geniş bir hastalık grubu olduğunu belirterek, kalp hastalarının oruç tutup tutmama konusunda karar vermeden önce hekimleri ile görüşüp birlikte karar vermeleri gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, 'Kanserde erken teşhis hayat kurtarır'

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, 'Erken teşhis ve tanı ne kadar erken konulursa, tedavi de o kadar rahat ve kolay olur. Ne kadar tanı gecikirse, tedavi süresi uzar ve hastalık sıkıntılı olur' dedi.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Yalçınkaya: 'Yaşlı hastalarımıza genellikle oruç tutmalarını önermiyoruz'

Yaşlı hastalara su alım azlığı ve buna bağlı bazı problemlerin yaşanacağı için oruç tutmamalarını önerdiklerini belirten Elazığ Mediline Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Asena Serap, 'Yaşlı hastalarımıza genellikle oruç tutmayı önermiyoruz. Tutacaklarsa da yeterli miktarda su tüketmelerini öneriyoruz' dedi.

Op. Dr. Emre Yalçın: 'Gebelerimiz aralıklı olarak da oruç tutabilir'

Gebelerin aralıklarla oruç tutabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Yalçın, 'Bir gün tutup bir gün veya daha fazla gün ara verip tekrar oruç tutabilirler. Ancak gebelik şekeri, gebelik tansiyonu, çocukta su azalması, gelişme geriliği gibi durumları olan gebelerde biz oruç tutmayı önermiyoruz' dedi.

Elazığ Belediyesi personelinden kan bağışına destek

Elazığ Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, kan bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla Türk Kızılay'ı tarafından başlatılan kan bağışı kampanyasına destek sağladı.

Diyetisyen Tekay: 'Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin yolu iftar ve sahur arasında yeterli sıvı tüketmekten geçiyor'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, Ramazan ayında kayısı çayı, keten tohumu, yoğurt gibi besin gruplarının tüketilmesinin sindirim probleminin giderilmesine yardımcı olacağını belirterek, 'Hazımsızlık, kabızlık, sindirim problemleri, halsizlik veya uyku halini giderecek olan temel nokta iftar ve sahur arasında tükettiğimiz sıvı grubudur. Başta su olmak üzere ev yapımı limonatalar, meyve suları, çorba, ayran, süt gibi sıvı gıdalar da sıvı ihtiyacınızın giderilmesine yardımcı olacaktır dedi.

Toplam 295 haber.